Landschapsfotograaf Dennie Jolink

In de rubriek ‘Over Fotografie Geschreven’ vertellen fotografen meer over zichzelf en hun werk aan de hand van enkele vragen en stellingen. Zie hieronder het verhaal van landschapsfotograaf Dennie Jolink.

Introductie

Ik ben Dennie Jolink, 39 jaar oud en woonachtig in Zwolle met mijn vrouw en 2 kids. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als technisch adviseur bij een brandbeveiligingsbedrijf.

Hoe is je passie voor fotografie ontstaan?

Toen ik een jaar of 15 was kocht ik een compact camera. Deze was mooi klein en makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld de dierentuin en op vakanties. Hier was ik niet echt actief mee bezig.

Tot 2018 waar ik een Nikon D3100 voor een leuk klein prijsje kon overnemen van mijn schoonvader.
Toen ben ik mij echt gaan verdiepen in de wereld van fotografie. Hierdoor kwam ik snel uit op kanalen als Youtube, maar ook bladen zoals Zoom.nl. Elke maand kocht ik het nieuwe blad en keek ik uren tutorials op Youtube om de camera te leren ontdekken. Dit werd al direct in praktijk gebracht.

Gezien ik destijds nog onregelmatige diensten draaide had ik mooi de kans om overdag op pad te gaan op momenten dat het niet druk zou zijn. Als snel kwam ik er achter dat natuurfotografie toch echt wel mijn ding was. Alles wat met natuur te maken had zette ik op de foto. Hierbij moet je denken aan:

  • Bloemen
  • Bossen
  • Natuurgebieden in zijn geheel

Maar steeds vaker zag ik beelden van de zonsopkomst en zonsondergangen waarbij het licht niet normaal mooi kleurde in de lucht. Mijn interesse werd hierdoor gewekt waardoor ik nog meer informatie ging vergaren en te proberen om dit op de foto te krijgen.

Ik merkte dat ik iets werd beperkt door deze camera en al snel ging ik over op de Nikon D5200. Deze had een klap/kantelbaar scherm waardoor je ook niet in moeilijke posities hoefde te kruipen om goed op je scherm te kunnen zien wat je op de foto zette.

Nadat ik van werkgever ben veranderd en daardoor alleen overdag ging werken moest ik mijn fotografie tripjes anders gaan plannen. Dit werd voornamelijk doordeweeks in de avonden met de zonsondergangen en in de weekenden kwamen daar de zonsopkomsten bij. Aangezien ik dit puur voor de ontspanning doe wil ik zo min mogelijk mensen in de buurt hebben. Vaak wanneer de zon op was en er mensen met honden in de natuurgebieden kwamen om lekker een rondje te gaan wandelen ging ik weer huiswaarts met een voldaan gevoel.

De vroege ochtenden helemaal alleen of samen met je fotografie maatjes de zonsopkomst zien en vastleggen is geweldig. De rust die dat met zich mee brengt onder het genot van een bakkie koffie is niet te beschrijven.

Op welk fotografie genre richt je je en wat trekt je hierin aan?

Voornamelijk zonsopkomst en zonsondergangen. Zoals eerder aangegeven, de rust die dit met zich meebrengt is niet te beschrijven. Bij de zonsopkomst zie je de wereld ontwaken en bij de zonsondergang zie je langzaam het licht uit gaan om door te gaan naar een nieuwe dag.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Gezien ik voor mijn werk veel op de weg zit zie ik heel veel van Nederland. Als ik een mooie locatie zie ga ik deze pinnen in Google Maps en kijk ik snel met Photopills of dit een goede locatie is voor een zonsopkomst/zonsondergang. Hierna ga ik zoeken op internet/Instagram of er hier al meerdere foto’s zijn gemaakt.

Ook van Youtube kan je veel inspiratie vandaan halen.

Ik probeer altijd wel weer net een andere compositie uit aangezien je anders aan het kopieren bent en ik wil toch altijd wel iets eigens hebben in mijn foto’s.

Wat was echt een stuitermoment tijdens het fotograferen?

Op een vroege ochtend op de heide was ik bezig met het fotograferen van de sterrenhemel.
Dit liep al aardig tegen het begin van de ochtend en op het moment dat de sterren minder waren keek ik toevallig achterom. Ik zag daar wat hoge bewolking en een mooie gloed aan de horizon.
Aangezien ik het gebied daar goed ken wist ik een mooie plek. Helaas was dit wel 10 minuten (rennend) van de plek waar ik stond. Snel mijn tas op de rug, statief met camera in de hand ben ik die kant op gaan rennen. Spullen gedropt op de grond, statief neergezet, camera erop, juiste compositie genomen en afdrukken. Thuis op de computer de foto ingeladen en 1 woord was er in mijn hoofd en dat was: Wauw!

De perfecte plek én het juiste moment bracht alles samen.

Aansluitend op dit moment was er ook een wedstrijd voor landschapsfotografie van Cameranu.
Ik had deze foto ingestuurd en op een gegeven moment werd ik gebeld door Cameranu dat ik 1 van de genomineerde was en of ik erbij kon zijn bij de prijsuitreiking om te zien of ik gewonnen had.
Na de lezing van Bas Meelker was de prijsuitreiking en zag je de nummer 3 en 2 met geweldige foto’s van landschappen uit het buitenland. Maar opeens zie je de nummer 1 met jouw foto groot in beeld dat je denkt: Hoe dan??

Een groter compliment kan je denk ik niet krijgen. (note: deze foto is hieronder toegevoegd van de bloeiende heide met zonsopkomst)

Welke gear gebruik je en waarom?

Ik heb de Nikon Z7 met de volgende lenzen:
Nikon 16-35 F4
Nikon 70-200 F4
Tamron 24-70 F2.8
Sigma 105mm F2.8 marco
Nikon 50mm F1.8
DJI mini 2SE

Aangezien ik mijn 1e Nikon destijds had overgenomen ben ik hier heel vertrouwd mee geworden. De kwaliteit die Nikon biedt vind ik geweldig. Ik ben destijds van de Nikon D5200 (aps-c) naar de Nikon Z7 (Fullframe) gegaan voor de kwaliteit die dit met zich meebrengt. De 45mp makken het makkelijk om achteraf te croppen zonder veel verlies van kwaliteit. De lenzen die ik het meest meeneem zijn de 16-35 en de 70-200. Beide zijn de F4 versies. De reden dat ik voor de F4 versies heb gekozen is om te besparen in gewicht (aangezien je tas al behoorlijk vol zit), maar ook omdat ik in het landschap niet lager ga dan F8. Dan hoef ik niet die hele zware lenzen de hele dag mee te sjouwen.

Wat is je grootste fuckup?

De hele week hield ik de weersvoorspelling in de gaten. De avond dat ik zou gaan waren de voorspellingen perfect. De zon scheen de hele dag en naarmate de zonsondergang zou zijn zou er meer hoge bewolking komen. Tijdens de zonsondergang zou dit 100% zijn en de midden en lage bewolking stond op 0. Elke landschapsfotograaf weet dat dit perfecte omstandigheden zijn.
Na het eten spullen gepakt, de auto in en rijden naar de locatie. Na 1 uur rijden op locatie spullen gepakt en kijken naar de beste plek voor een mooie compositie. Die was redelijk snel gevonden.
Statief opgezet, camera op het statief, compositie bepalen met de camera en dan de foto maken.
Foutmelding! ! !

Ik dacht gelijk WTF is dit. Accu was vol, alle contacten waren schoon van de lens op de body, maar hij drukte niet af. Toen ik verder ging kijken om te zien wat het probleem was kwam ik er snel achter. Geen SD kaart in de camera. Dit had ik die dag eruit gehaald om te formatteren en niet meer terug geplaatst.

Spullen opgeruimd ben daar gaan zitten en heb gekeken hoe die perfecte zonsondergang aan mijn neus voorbij ging. Gelukkig heb ik de beelden in mijn hoofd, maar helaas niet op beeld.

Welk moment/scene/persoon/dier/product wil je ooit nog eens voor je lens krijgen?

De ijsvogel en een vos. Beide staan hoog op mijn lijstje. Helaas ben ik nog niet helemaal in to the “wildlife”, maar die interesse wordt steeds meer en meer gewekt. Binnenkort hier maar eens actiever mee aan de slag gaan.

Maar ook de Schiesentempul in het Mullerthal wil ik dit jaar nog heen.

Stellingen

1: Fotografie is meer kunst dan techniek: Eens
2: Digitale fotografie heeft de magie van analoge fotografie weggenomen: Oneens
3: Een goede foto kan alleen gemaakt worden met dure apparatuur: Oneens
4: Nabewerking is net zo belangrijk als het maken van de foto zelf: Oneens
5: Een foto moet technisch perfect zijn: Oneens
6: Een foto moet technisch perfect zijn: Oneens
7: Fotografie is echt een vak: Eens
8: Iedereen kan een fotograaf zijn met de juiste spullen: Oneens
9: Technische perfectie is belangrijker dan artistieke expressie: Oneens
10: Fotografie is een vorm van jezelf uitdrukken in beelden: Eens
11: Een goede fotograaf moet ook een goede marketeer zijn: Oneens
12: Zwart wit of kleur: Kleur
13: Smartphonefotografie bedreigt de professionele fotografen: Oneens
14: Foto’s in zwart wit zijn saai: Oneens
15: Je kunt als fotograaf niet zonder social media: Oneens

Welke andere fotograaf bewonder je en waarom?

Poeh dat is een lastige.
Meest makkelijke antwoord is om Bas Meelker of Albert Dros te zeggen. Dit zijn natuurlijk de bekendste landschapsfotografen van Nederland.

Maar als je kijkt naar de “minder bekende” fotografen is Chalana Smissaert er één waarvan ik graag naar de foto’s kijk.
De rust in de beelden en juiste keuze van compositie maakt voor mij dat ik wordt meegenomen in het moment zonder dat ik er bij ben geweest.

Aan welke tip of advies heb je het meest gehad?

Neem voldoende voorbereidingstijd. Hiermee bedoel ik: Ga op onderzoek uit naar de locatie, zoek op Google Maps naar interessante onderwerpen en zorg dat je weer waar en wanneer de zon opkomt of ondergaat (in mijn geval). Wanneer je de plek op Google Maps hebt gevonden ga er dan heen en zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Ik hou bij de zonsondergang minimaal 1,5 uur van te voren aan en bij zonsopkomst een uur. Kijk rond bepaal je compositie en kijk op locatie waar de zon ondergaat/opkomt.

Waar kunnen we meer van je werk vinden?

www.instagram.com/denniejolink_photography
www.denniejolink.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *