In de rubriek ‘Over Fotografie Geschreven’ vertellen fotografen meer over zichzelf en hun werk aan de hand van enkele vragen en stellingen. Zie hieronder het verhaal van natuurfotograaf Guido Graas.

Introductie

Mijn naam is Guido Graas (28) en ik woon in Den Helder met vrouw en zoontje (5 maanden). Als natuurfotograaf fotografeer ik voornamelijk landschappen. Wonen in Den Helder betekent genieten van de brede en rustige uitzichten: wijde glooiende duinen, duinbossen, rustige stranden, de Waddenzee en in het voorjaar natuurlijk de vele tulpenvelden en bloeiende polders met molens. Vaak bevind ik mij ”gewoon” in mijn achtertuin. Echt, in Noord-Holland Noord is geweldig veel te fotograferen.

Hoe is je passie voor fotografie ontstaan?

Een lange tijd geleden zat ik een dip, een lastige periode. Ik voelde dat ik ”iets” nodig had om mijn focus te verleggen. Spontaan pakte ik een fotocamera die in huis lag en merkte al snel dat ik dit erg leuk vond. Het vele buiten zijn, wandelen, aandachtig kijken naar de omgeving en bij thuiskomst trots zijn op de foto’s die ik had gemaakt, gaf in die periode hoop en plezier. Daarna heb ik het nooit meer losgelaten en is fotografie sindsdien een rode draad door mijn leven: iets waar ik zou niet meer zonder zou kunnen!niet te beschrijven.

Op welk fotografie genre richt je je en wat trekt je hierin aan?

Natuurfotografie, waarbinnen ik voornamelijk landschappen fotografeer. Het is gewoonweg fascinerend om te zien hoe de natuur beweegt. Het beeld is nooit hetzelfde: de hoek van kijken, licht inval, luchten, verandering van seizoenen, de onstuimigheid maar ook de idyllische rust. Ik raak er vaak ontroerd van.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie voor landschapsfotografie doe ik vooral op in de natuur zelf. Wandelen door gebieden en mezelf uitdagen nieuwe invalshoeken te zien en dit ook te herhalen. De kracht van herhaling is erg belangrijk, de mooiste foto’s maak ik op de plekken waar ik wel tig keer ben geweest. Maar ook inspiratie opdoen van andere fotografen en hun werk bestuderen; hoe zit de compositie in elkaar? Wat doen de kleuren in de foto’s? Ook vind ik het belangrijk om de plekken die ik bezoek goed te kennen; over de Noord-Hollandse duinen is zoveel informatie te vinden, tv programma’s, internet etc zo kom ik altijd nieuwe dingen tegen die weer nuttig kunnen zijn voor de fotografie.

Wat was echt een stuitermoment tijdens het fotograferen?

Een zonsondergang in de polder bij de molen in juni 2024 was wel echt geniaal. Ik zag de mooie kleuren al aankomen. Er hingen hoge en mid hoge wolken en de horizon was vrij. Het wolkendek was super dik maar omdat de horizon vrij was wist ik dat dit sowieso spectaculair ging worden. Een ruim uur voor zonsondergang, begon het al goud/geel/oranje te kleuren. Bij een ”normale” zonsondergang is dit vaak een half uur van te voren. De molen was maar 5 minuten van mijn toenmalige huis. Het was windstil. De bijliggende plas reflecteerde perfect en ook het riet was nog fris groen in deze tijd van het jaar. Uiteindelijk was het overal rondom mij heen paars, roze, oranje en rood. Voor een hele lange tijd. Echt geweldig. Het was een zonsondergang anders dan anders en ook door de tijd van het jaar en weinig wind had ik in het riet de perfect kleuren en structuren. Alles kwam samen tot een prachtige foto. De foto staat ook in de 2025 kalender van Landschap Noord-Holland en is op de provinciale TV geweest.

Welke gear gebruik je en waarom?

Ik gebruik een Canon R5 als body. De camera is erg intuïtief, dat werkt fijn. De megapixels van deze body zijn ook perfect voor het vele croppen met wildlife en natuurlijk printen op grote formaten. Door deze camera voel ik me op geen enkel gebied beperkt. Verder gebruik ik de RF 15-35mm f2.8 voor wijde landschappen om de lucht en voorgrond te laten zien. De RF 24-105mm F4 vind ik ideaal voor allround, zoals in bossen of wanneer ik wat meer compressie wil en ook dingen in het landschap wil weglaten om meer focus te leggen op een specifiek onderwerp. De RF 100mm f2.8 gebruik voor macro/close-up shots, vooral in de lente en herfst super leuk voor bloemen en paddenstoelen. De RF 100-500 gebruik ik voor vogelfotografie. Ik heb de keuze bewust gemaakt voor de L lenzen; ze geven haarscherp beeld in alle situaties die ik tegenkom. Ik kan mijn gear 100% vertrouwen. En natuurlijk heel belangrijk mijn statief: Benro Mach3 Statief TMA48CXL. Deze heb ik omdat het statief – met een maximale hoogte van 210 cm – de flexibiliteit biedt om tussen bepaalde lagen in de compositie te wisselen. En daarnaast is hij heel stabiel door de materialen en het gewicht.

Wat is je grootste fuckup?

Toch wel de mijn toenmalige Canon R6 met RF 15-35mm die in een sloot viel tijdens het fotograferen van het noorderlicht. Helaas begaf ook de geheugenkaart het. Het was donker bij een molen in de polder op een smalle dijkweg. Ik stond net op de weg en had wat ruimte in de berm die stijl en kort afliep naar een slootje. Het was al erg donker en ik wilde een stap opzij doen voor een auto die aankwam. Hierdoor tikte ik heel licht mijn statief aan waardoor het omviel. Dat was echt schrikken zeg! Ik ben snel naar huis gegaan en heb alle maatregelen genomen die ik bedenken kon. Gelukkig was ik goed verzekerd dus dat haalde de druk van de ketel en wist ik dat ik daar gewoon op terug kon vallen. Ik wist wel dat ik mijn camera even kwijt was, daar baalde ik enorm van natuurlijk. Gelukkig kon ik de canon body van mijn vrouw als backup gebruiken in de tussentijd, maar mijn mooie rf 15-35mm moest ik missen. Uiteindelijk is alles goed gekomen en had ik snel weer nieuwe apparatuur en kostte het met dank aan een goede verzekering alleen even wat geduld.

Welk moment/scene/persoon/dier/product wil je ooit nog eens voor je lens krijgen?

Leuke vraag! Toevallig ben ik begonnen met een bucketlist met allerlei toffe bestemmingen in Europa waar ik echt naar toe wil. Maar om een top drie te noemen: 1. Noorderlicht, in een land als Noorwegen waar het natuurlijk veel zichtbaarder is dan in Nederland. 2. Locaties in de Alpen waar je echt hoog zit en niet veel meer ziet van de bewoonde wereld, een bergkamperen/fototocht. 3. Het ruige en glooiende landschap in Engeland en Schotland vind ik ook echt prachtig, ik kijk er ook naar uit om daar heen te gaan.

Stellingen

1: Fotografie is meer kunst dan techniek: Eens
2: Digitale fotografie heeft de magie van analoge fotografie weggenomen: Oneens
3: Een goede foto kan alleen gemaakt worden met dure apparatuur: Oneens
4: Nabewerking is net zo belangrijk als het maken van de foto zelf: Eens
5: Een foto moet technisch perfect zijn: Oneens
6: Fotografie is echt een vak: Eens
7: Iedereen kan een fotograaf zijn met de juiste spullen: Oneens
8: Technische perfectie is belangrijker dan artistieke expressie: Oneens
9: Fotografie is een vorm van jezelf uitdrukken in beelden: Eens
10: Een goede fotograaf moet ook een goede marketeer zijn: Oneens
11: Zwart wit of kleur: Kleur
12: Smartphonefotografie bedreigt de professionele fotografen: Oneens
13: Foto’s in zwart wit zijn saai: Oneens
14: Je kunt als fotograaf niet zonder social media: Oneens

Welke andere fotograaf bewonder je en waarom?

Nigel Danson haal ik veel inspiratie uit. De manier hoe hij fotografie benadert en ook uitlegt is voor mij super leerzaam. Ik leerde naast technische aspecten, uit zijn vlogs ook dat het fotograferen ook op basis van routine is. Door ook te gaan zonder verwachtingen of met de meest ideale condities tref je eenvoudiger de ideale omstandigheden maar wordt mijn werk ook diverser. Ook vind ik zijn foto’s erg mooi. Ze ogen heel natuurlijk en de kleuren zijn fris en zacht. Ook Albert Dros vind ik echt geweldig werk maken. Drie jaar terug kwam ik zijn foto’s tegen en dacht ik: wow! Dit is gewoon in Nederland, dit is wel echt heel vet. Zo’n wow moment had ik nooit eerder gehad. Ik was écht onder de indruk. Toen begon bij mij eigenlijk het balletje te rollen met landschapsfotografie hoe ik het nu aanpak.

Aan welke tip of advies heb je het meest gehad?

Een recent uitprobeersel: het aantrekken van een waadpak tijdens het fotograferen van de kust. In combinatie met een goed stevig en lang statief, sta je een stuk relaxter te fotograferen.

Waar kunnen we meer van je werk vinden?

Op mijn Instagram: guidograasphotography en website www.guidograasphotography.com

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *